Sunday, November 1, 2026

Black-headed Bunting (Melophus melanocephalus)

Rare vagrant to grasslands. It typically forages on the ground, but also feeds in bushes and low trees. The Black-headed Bunting feeds mainly on invertebrates during the breeding season, supplemented by seeds and other plant material. In winter, it feeds largely on seeds and cultivated cereal crops such as wheat, rice, sorghum, and millet. It breeds from southeastern Europe east through southern Russia, Turkey, the Caucasus, and the Middle East to Iran, possibly extending into western Pakistan. It winters mainly in India, with smaller numbers occurring in Nepal.

Saturday, October 31, 2026

Common Rosefinch (Carpodacus erythrinus)

Rare vagrant to forests, scrublands and grasslands, possibly occurring more frequently in the hill country. It feeds mainly on seeds, fruits, buds and pollen. The Common Rosefinch breeds widely across northern Eurasia, from Scandinavia and eastern Europe through Russia, Mongolia and northern China to Japan. It winters from southern Iran and the Indian subcontinent eastwards through Myanmar and Indochina to southern China.


Sunday, October 25, 2026

Eastern Marsh Harrier (Circus spilonotus)

A rare vagrant to marshlands, reedbeds, and other open habitats. The Eastern Marsh Harrier typically flies low over the ground and feeds mainly on birds. It breeds in north-east China, Mongolia, and south-east Siberia, and winters across China, Taiwan, Korea, southern Japan, north-east India, Bangladesh, and Southeast Asia, extending south to the Philippines, Borneo, and Sumatra.



Saturday, October 24, 2026

Daurian Starling (Agropsar sturninus)

A rare migrant found locally in lowland open woodlands, forest edges, secondary growth, shrublands, and cultivated areas. During its stay in Sri Lanka, it occurs singly, in pairs, or in small flocks. Daurian Starling breeds in Northeast Asia and winters in Southeast Asia.

Sunday, September 27, 2026

තිත්හොට තාරාවා (Anas poecilorhynacha)


 තිත්හොට තාරාවා මෑතක් වනතුරුම දුර්ලභ සංචාරක පක්ෂියෙකු ලෙස සැලකුන මුත් මන්නාරම දිස්ත්‍රික්කයේ වන්කාලෙයි රම්සාර් තෙත් බිම් වල අභිජනනය කරන පක්ෂීන් වාර්තා වීමත් සමග, ශ්‍රී ලංකාව තුල අභිජනනය කරන දේශිය පක්ෂියෙකු ලෙස හඳුනාගෙන ඇත. එසේම ඉන්දියාවේ සිට පැමිණෙන සංචාරක තිත්හොට තාරාවන්ද ඊසානදිග මෝසම් සුලං හැමීම ආරම්භයත් සමග මෙරටට පැමිණෙන බවට විශ්වාස කරනු ලැබේ. යාපනය අර්ධද්වීපයේ, මහවැලි ගංගාධාර ජාතික උද්‍යයානයේ සහ නැගෙනහිර හිර මුහුදු වෙරල තීරයේ වැව්, කුඹුරු සහ වගුරු බිම් වලින් වාර්තා වන පක්ෂීන් මෙසේ මෙරටට සංක්‍රමණය වන පක්ෂීන් ලෙස සලකණු ලැබේ. මේ සමග වන ඡායාරූපය 2026-සැප්තැම්බර් මස 27 වන දින කොළඹ දිස්ත්‍රික්කයේ තලවතුගොඩ ප්‍රදේශයේ කිඹුලාවල වගුරු බිම් ආශ්‍රිතව වාර්තා වූ තිත්හොට තාරාවෙකුගේ වන අතර 2026 සැප්තැම්බර් මස 26 වන දින පක්ෂීන් දෙදෙනෙකු පලමුවරට එම ප්රදේශයෙන් පක්ෂී නිරීක්ෂකයන් විසින් වාර්තා කර ඇත. බොහෝදුරට ඒ කොළඹ දිස්ත්රික්කයෙන් මෙම පක්ෂීන් වාර්තා වූ පළමු අවස්ථාව විය යුතුය.

English Post  >>


 

Monday, August 17, 2026

Olios milleti

A common spider found among bushes, shrubs, and trees in home gardens as well as forested areas. During the daytime, it hides beneath green leaves. Unlike many spiders, it does not spin webs.

Sunday, July 5, 2026

Sri Lanka Wolf Snake/දාර කරවලා/දාර රදනකයා (Lycodon carinatus)

The Sri Lanka Wolf Snake is a nocturnal, terrestrial species endemic to Sri Lanka. It is primarily found in the wet lowland and submontane forests, as well as in nearby well-wooded anthropogenic habitats. During the day, it shelters beneath fallen leaves, logs, and rubble on the forest floor, where the presence of moisture in its microhabitat is essential for its survival. It feeds mainly on frogs, geckos, skinks, and other small non-venomous snakes. The Sri Lanka Wolf Snake closely resembles the venomous Sri Lanka Krait (Bungarus ceylonicus), a form of mimicry that often leads to it being mistakenly killed when encountered in houses,  cultivations and home gardens. When threatened, it coils itself into a tight ball and conceals its head beneath the coils as a defensive behavior. This species is oviparous, with females laying between four and seven eggs.

Saturday, June 27, 2026

Orange Migrant (Catopsilia scylla)

 The Orange Migrant was probably introduced to Sri Lanka accidentally with Senna surattensis plants imported from Thailand, Singapore or Malaysia for roadside planting in the early 1990s. It was first recorded in Sri Lanka in 2008. Since then, it has become widely distributed across both urban and rural areas, and is particularly common in and around Colombo. Its only known larval host plant in Sri Lanka is Senna surattensis.

Friday, June 26, 2026

Painted Lady (Vanessa cardui)

 The Painted Lady is the most widely distributed butterfly in the world. In Sri Lanka, however, it is an uncommon species, occurring mainly in the hill country above 1,500 m above sea level. Nevertheless, there are occasional records from several lowland localities, including Galle, Matara, Kalutara, Colombo, Jaffna, Mannar, Arippu, Digana, Trincomalee, and Bandarakoswatta.

The accompanying photograph was taken on 19 June 2026 at Pitawala Patana in the Matale District, where two individuals were observed basking on a rocky outcrop.

In the hill country, the Painted Lady can be found in sunny open areas along railway tracks, at the edges of tea estates, on steep embankments bordering forest footpaths and roads, and in home gardens. Its larvae feed on the leaves of Artemisia dubia and Anaphalis subdecurrens. 

Sunday, June 21, 2026

මල් කෑර (Ochna obtusata)

 An indigenous shrub or small tree rather rare in deciduous forests, low shrubby vegetations and grasslands in the dry lowlands up to 600 m elevations. Flowering from March to September. 

Saturday, May 16, 2026

Black-naped Tern (Sterna sumatrana)

 A very rare vagrant with only a few recorded sightings in Sri Lanka. The first record was made on 3rd September 1994 by Laksiri Karunaratne several kilometers off the coast of Colombo. A later sighting by Lahiru Walpita at Olaiththoduvai of the Mananr island on 25th May 2025, supported by photographic evidence, is probably the second record, while the third was reported from Mount Lavinia Beach by Gary Allport and Moditha Kodikara Arachchi on 15th May 2026.

It breeds on tropical islands of the Indian Ocean, including the Andaman and Maldives islands, as well as in the western Pacific. It feeds mainly on fish in the clear waters around offshore islets, usually by picking prey from the water surface and occasionally by plunge-diving, often in association with other terns. The breeding season extends from May to July, during which it nests in dispersed colonies.

 


Sunday, May 3, 2026

මූකලන් ලේනා (Funambulus layardi)

 

නිරිත දිග තෙත් කලාපයේ පහත රට ප්‍රදේශ වල සිට මීටර් 1200 ක් පමණ වන කඳුකරය දක්වා, දුම්බර කදුකරයද ඇතුලත්ව ඝන කැලෑ වල එතරම් සුලභ නොවන ලෙස හමුවන මෙරටට ආවේනික ක්‍ෂීරපායීයෙකි. දිවා කාලයේ බොහෝවිට වනාන්තරයේ වියන් ස්ථරයේ ආහාර සොයමින් ගතකරන මූලකන් ලේනා ඇතැම් විට පොළොව මතද දැකගත හැක.ප්රධාන වශයෙන් පළතුරු, ඇට වර්ග, ලයිකන, දලු මෙන්ම කුඩා කෘමීන් සහ දළඹුවන්ද ආහාරට ගන්නා මෙම ලේනා විවිධ වර්ගයේ පක්ෂි විශේෂ එකතු වී ආහාර සොයමින් ගමන් කරන මිශ්‍ර විශේෂ කුරුළු නඩ සමගද ගමන් කරයි. ජෝඩු වශයෙන් දිවි ගෙවන මූකලන් ලේනා මැයි සිට ජූලි දක්වා කාලයේ අභිජනනය කරයි. 

English Post  >>

Monday, April 27, 2026

අලු ගිරවා (Psittacula calthropae)

 පහත රට තෙත් කලාපයේ සිට කදුකරයේ මධ්‍යම උස් මට්ටම දක්වාත්, පහත රට වියලි කලාපයේ කදුකරයේ පහල මට්ටම් වලත් වනාන්තර සහ හොදින් ගහ කොළ සහිත ප්‍රදේශ වල ස්ථානීය වශයෙන් සුලභ මෙරටට ආවේනික පක්ෂියෙකි. කෙසේ නමුත් අලු ගිරවා වඩාත් සුලභ ලෙස හමුවන්නේ කදු පාමුල සිට මීටර 1500 උස් මට්ටම් දක්වා ප්රදේශ වලය. ජෝඩු ලෙසින් හෝ කුඩා රංචු ලෙසින් දිවි ගෙවන මේ පක්ෂියා ප්‍රධාන වශයෙන් පළතුරු, මල් වර්ග සහ මල් පැණි ආහාරයට ගනී. අලු ගිරවා ජනවාරි සිට මැයි දක්වාත්, නැවත ජූලි සිට සැප්තැම්බර් දක්වාත් ගසක කදක ඇති බෙනයක බිත්තර 2 හෝ 3 ක් දමා අභිජනනය කරයි. 

English Post >>

Sunday, April 26, 2026

නීලකොබෙයියා (Chalcophaps indica robinsoni)

 මෙරට සියළුම දේශගුණික කලාප වල පාහේ වනාන්තර සහ හොදින් ගහ කොළ සහිත ගෙවතු සහ වගා බිම් වල සුලභ දේශීය පක්ෂියෙකි. ඉහල කදුකරයේ දුර්ලභ වන අතර වියලි කලාපයේ එතරම් සුලභ නොවේ. විවිධ ධාන්‍ය වර්ග, ශාක බීජ සහ ගෙඩි වර්ග ආහාරයට ගන්නා නීලකොබෙයියා තනිව හෝ ජෝඩු වශයෙන් බොහෝවිට භූමිය මත දැකිය හැක. වසර පුරාම පාහේ අභිජනන ක්‍රියාවලියේ නිරත වන මුත් පෙබරවාරි-මාර්තු සහ බොහෝවිට නැවතත් සැප්තැම්බර් මාසයේ අභිජනන ක්‍රියාවලියේ වැඩිවීමක් නිරීක්ෂණය කල හැක. වනාන්තරයේ කුඩා ගසක් හෝ පදුරක් මත තනන කූඩුවක බිත්තර දෙකක් පමණ දමා නීලකොබෙයියා අභිජනනය කරයි.

English Post >>

Thursday, April 23, 2026

Ashy-headed Laughingthrush/හිස අළු දෙමළිච්චා/ශ්‍රී ලංකා හිසළු උප-දෙමළිච්චා (Argya cinereifrons)

An endemic and uncommon species, it is locally occurs in dense forests of the wet lowlands and adjacent hills. It typically forages on the forest floor in small flocks, feeding mainly on insects. The Ashy-headed Laughingthrush often joins mixed-species feeding flocks. Breeding occurs primarily during the first part of the year—most likely from March to May—as well as from August to January. The nest is a rather untidy structure of twigs and leaves, with a neat nest-cup on top, in which three eggs are laid. 


 

Wednesday, April 22, 2026

Ashy Drongo/අළු කවුඩා (Dicrurus leucophaeus)

An uncommon winter migrant to open woodlands and forest edges, mainly in the lowlands. It occurs as solitary birds, in pairs, or in small flocks, feeding on insects caught in flight, often by sallying from a high, exposed perch. It breeds in the hills of tropical southern Asia, ranging from eastern Afghanistan to southern China and the islands of southern Japan, as well as in Indonesia.

 





Tuesday, April 21, 2026

White-faced Starling/හිස සුදු මයිනා/ශ්‍රීලංකා වත සුදු ශාරිකාවා (Sturnornis albofrontatus)

An endemic species, locally uncommon to rare in occurrence, inhabiting forests and adjacent well-wooded areas from the wet lowlands to the adjoining higher hills. It lives as pairs or as small flocks, feeding mainly on wild fruits in the canopy of tall trees. It also supplements its diet probably with insects and is particularly fond of nectar from flowers such as the red cotton tree. It nests in tree cavities, laying two eggs, with breeding recorded in April.

Monday, April 20, 2026

Lesser Yellownape/කොල කෑරලා/හීන් කහගෙලැසි කෑරලා (Picus chlorolophus)

A rather uncommon breeding resident of forests and well-wooded areas in the wet lowlands, extending into adjacent drier regions up to the mid hills, and occasionally occurring in the higher hills. It is usually found in pairs and often joins mixed-species feeding flocks. Unlike most woodpeckers, it readily descends to the ground to forage, probing fallen logs and dry cow dung for insects. Its diet consists mainly of wood-boring insects, their larvae, as well as termites and ants. The breeding season extends from February to May; the nest is a cavity excavated in a tree trunk or branch, where one or two eggs are laid.